.  Космическите програми на САЩ и Западна Европа са рядко

...
.  Космическите програми на САЩ и Западна Европа са рядко
Коментари Харесай

До броени дни СпейсЕкс ще изстреля Зума : най-засекретената мисия в историята на американската космонавтика през последните години

.  Космическите стратегии на Съединени американски щати и Западна Европа са рядко строго секретни – някак си потребността от цялостна секретност е отпаднала след края на Студената война. Докато Русия и Китай в никакъв случай не излъчват военните си стартове и рядко дават каквато и да е скъпа информация, Националният разследващ офис на Съединени американски щати няма нищо срещу излъчването на изстрелванията онлайн, даже и това да е единствено за началните стадии на полета, също така знаем в продължение на месеци че следва изстрелване на систематизиран потребен товар и някакви базисни обстоятелства за шпионския сателит.

Сега обаче е друго. За предстоящето изстрелване на “Зума ”, което към този момент е планувано за петък, 17 ноември, в 03:00 ч. българско време, научихме едвам неотдавна – преди месец. Отдавна не се е случвало в Съединени американски щати да “изскочи заек ” – т.е. задача да стои дълго време под прикритие и да научим за нея толкоз скоро преди изстрелването. Знаем също по този начин, че изпълнителят на “Зума ” е Нортроп Груман. Но нямаме никаква концепция кой е поръчителят. Нито една държавна организация в Съединени американски щати не си е признала, че стои зад “Зума ”.

От Нортроп Груман оповестяват единствено, че потребният товар “Зума ” е конфиденциален и ще бъде изстрелян в ниска околоземна орбита. Но защото изкуствените спътници са забележими от Земята, допустимо е аматьорите-астрономи да съумеят да разгадаят някои от загадките на “Зума ”.

Това ще е 17-тото изстрелване на СпейсЕкс и ракета “Фолкън 9 ” за 2017 година. След полета първата степен на ракетата ще би трябвало да се върне върху Стартова зона-1 на комплекса Кенеди – т.е. това ще е кацане на суша, а не върху плаваща платформа.

Ракетата “Фолкън 9 ”, която ще изведе в орбита топ секретната задача “Зума ”. Photo credit: SpaceX

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР